Günümüzde internette sakladığınız birçok özel yazışma, resim, şifre, banka transfer bilgileri, tweetler, sosyal medya paylaşımları, sipariş edilen yemekler ve diğer bütün verilerin hepsi hosting firmalarının veya Facebook, Amazon, Google gibi büyük firmaların serverlarında depolanmaktadır.
Şirketler kendi serverlarında verilerin doğru ve güvenli bir şekilde depolanması için uzman ekipleri görevlendirirler. Böylece hem hosting maliyeti ortadan kalkar hem de bağlantıda kesinti yaşanmaz.
Bu tip depolama ve koruma yöntemi beraberinde bazı dezavantajları getirir. Serverlarda depolandığı için verilerimizin hackerlar ya da devlet tarafından bizim iznimiz olmadan erişebilme ihtimali vardır.
Nasıl Bitcoin blok zinciri teknolojisini kullanarak PayPal gibi internet bankacılık hizmetini yavaş yavaş ortadan kaldırıyorsa, Ethereum’da aynı şekilde veri depolama ve güvende tutma görevini büyük firmaların elinden alacak
Fakat bu süreci daha fazla irdelemeden önce Ethereum’un temelini oluşturan blok zinciri teknolojisinden biraz bahsedelim.
Blok zinciri teknolojisi Bitcoin’in temelidir ve çoğunlukla Bitcoin ile ilişkilendirilmesine rağmen, blok zinciri kripto para transferinden öte çok daha fazla işlevi olan bir teknolojidir.
Bitcoin’in popüleritisinin artmasıyla birlikte yazılımcıların ve matematikçilerin blok zinciri teknolojisine olan ilgileri arttı. Bu durum daha yenilikçi fikirlerin ortaya çıkmasına ve para transferlerinden öte daha fazla işlevi olan kripto para birimlerinin ortaya çıkmasına neden oldu. Bunların birçoğu altcoin adı altında bitcoin kaynak kodunu geliştirerek oluşturuldu.
2013’ün sonlarına doğru Ethereum’un geliştiricisi Vitalik Buterin blok zinciri teknolojisinin daha karmaşık veri işlemleri için kullanılabileceği fikrini öne sürdü. 2014’de Ethereum uygulamalarının tanıtıldığı platformu geliştirmek için kolları sıvadılar ve böylece Ethereum doğmuş oldu!
Ethereum, açık kaynak kodlu, blok zinciri temelli uygulamaların programlama bildiği bir dijital para birimidir. Fakat Ethereum sırf para birimi olarak kalmamıştır. Merkezi olmayan uygulamaları (DApps) akıllı sözleşmeler aracılığı ile çalıştırarak bir bilgi işlem platformuna dönüşmüştür. Javascript benzeri bir programlama dili ile yazılmıştır. Para biriminin adı Ether’dir. Ethereum ağının üzerinde programlanmış uygulamalar, işlem gücü, sunucu veya bellek gerektirmeden kesintisiz, sansürsüz ve en önemlisi aracı kurum ya da şahsa ihtiyaç duymadan çalıştırma işlevine sahiptir. Kısaca özetlemek gerekirse, Ethereum birden fazla bilgisayardan oluşan bir ağ üzerine kurulmuş bağımsız bir dünya bilgisayarıdır.
Akıllı sözleşmeler içerik, mülkiyet, para, paylaşımlar veya değer taşıyan herhangi bir verinin alışverişini kolaylaştıracak bir bilgisayar kodunu tanımlamak için kullanılan bir deyimdir. Ethereum’u diğer kripto para birimlerinden ayıran en önemli özellik akıllı sözleşmeler teknolojisidir. Bu teknoloji bir nevi para birimini programlanabilir hale getirmiştir. Blok zinciri üzerinde çalıştırıldığında ve belirli koşullar sağlandığında otomatik olarak kendi kendini yürütebilen bir bilgisayar programıdır.
Ethereum ağında programlanmış uygulamaların avantajlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Şu ana kadar geliştirilmiş (Airbnb, Uber, Facebook, Paypal, vb.) merkezi web platformları Ethereum ağı üzerine tekrar inşa edilerek daha güvenli, daha bağımsız ve kullanıcılar için daha az maliyetli hale getirilebilir. Bu durum toplumumuzun daha fazla demokratikleşmesine ve ekonominin daha da küçülmesine neden olacaktır.