2020 yılına girdiğimiz bu günlerde tüm memur maaşlarına gelen zam gibi devlet memuru kategorisinde çalışan polis memurlarının zamlı olarak alacakları maaşları da belli oldu. Memur ve memurluktan emekli olan kişilerin maaşlarına 2020 yılı itibari ile yüzde 4+4 zam geliyor. Memur maaşlarına 2021 yılında ise 3+3 oranında zam yapılacağı açıklandı. Daha önceki altı aylık dönem içinde enflasyona bağlı olarak yapılan maaş artışı sonraki altı aylık dönemde maaşlara olması gerektiği gibi yansıyacak. Memur maaşları bu hesaplamalara göre, en düşük hali ile 3 bin 872 lira olacak. En yüksek emekli memur aylığı ise 2 bin 623 lira olacak. 2020 zammına göre polis memuru maaşları (8/1) oranına göre en düşük 5 bin 698, en yüksek polis maaşı ise 5 bin 926 lira olacak. Polis memurları da dahil olmak üzere tüm memurlar temmuz ayında aldıkları maaşlara bağlı olarak %6 oranında enflasyon farkı da alacaklar.
Polislik Mesleği Nedir?
Polislik mesleği çalışma sisteminde; yurt içinde huzur ve nizamın temini, kanun hakimiyetinin sağlanması ve korunması, tüm vatandaşların ırz, mal ve can güvenliğinin sağlanması, suç işlemeye yönelik olan tüm davranışların önlenmesi, suç işleyerek topluma zarar vermiş kişilerin yakalanarak adalete teslim edilmesi gibi görevler bulunmaktadır. Polislik mesleği tehlikeli durumlar içeren, oldukça yorucu ve zor bir meslektir.
Polis Olmak İsteyenlerin Özellikleri Nasıl Olmalıdır?
Polis Olan Kişilerin Görevleri Nelerdir?
Nasıl Polis Olunur?
Polislik mesleği için lise bittikten sonra 2 yıllık Polis Meslek Yüksekokulu bitirildikten sonra polis olunabilir. Polis Meslek Yüksekokulu tarafından kendilerine başvuran öğrencilere öncelikli olarak yazılı bir sınav daha sonra spor sınavları ve daha sonrasında mülakat yapılmaktadır. Bu sınavlardan tam puan alan öğrenciler polislik mesleğini yapmaya hak kazanırlar.
Polislik Mesleğinde Kullanılan Gereçler
Çeşitli türde silah, bazı motorlu taşıtlar, toma, otomobil, panzer, motosiklet, biber gazı, büro malzemeleri, telefon, telsiz, cop ve bilgisayarlar polis mesleğini yapan kişiler tarafından kullanılan ve kullanılması gereken gereçlerdir. Polislik yapan kişiler bu gereçleri suç işleyen kişileri bulmak, suç işleyen kişileri yakalamak ve toplumda asayişi sağlamak için kullanmaktadır.
Kullanımı polislik mesleğini yapan kişiler tarafından yanlış yapılan bu gereçler nedeni ile polisler yüksek mevkilerinden soruşturma alırlar. Zira silah, bazı motorlu taşıtlar, toma, otomobil, panzer, motosiklet, biber gazı, büro malzemeleri, telefon, telsiz, cop ve bilgisayarlar gibi gereçlerin yanlış kullanılması nedeni ile polislerin toplum asayişini sağlayamamaları toplumda bazı aksaklıkların görülmesine ve toplumdaki insanların zarar görmesine neden olabilir.
Polis Olmak İçin Aranan Şartlar